Pels adolescents, l’estiu, és l’època de gaudir dels amics, de fer més o menys el que els dóna la gana, de viure emocions intenses en casals, en campaments o en sortides en colla quan ja són més grans. Amb el setembre, aquesta etapa fresca on sembla que les rutines són més flexibles i que se’ls permet saltar-se una que altra norma acaba, i cal tornar a la realitat de llevar-se cada dia a quarts de set o les set per ser a l’institut a l’hora d’inici, les vuit, en general.

També pels pares i mares l’estiu pot ser una època de treva. Sovint, el no haver-hi horaris, ni corredisses pel matí, ni l’exigència de comprovar que s’han fet els deures, permet compartir més temps amb els fills, fer coses junts, conèixer-se millor. Durant l’estiu trobem sovint aquells espais amb els fills que ens permeten saber com són, fer-nos uns bons farts de riure amb ells i enfortir la complicitat que hi tenim.

En arribar l’inici del curs, sembla que les coses canviïn d’un dia per l’altre, i que tornin en tromba les corredisses, els estressos i, com no, les enganxades, les baralles entre uns germans que durant l’estiu es duien la mar de bé, les queixes perquè no els entenem.

Una bona manera d’afrontar l’inici del curs és anticipar-nos a la rutina.

Per una banda, ens haurem facilitat molt la vida si hem aconseguit mantenir certs hàbits durant els mesos d’estiu: llevar-se sempre a la mateixa hora, encara que aquesta sigui més tard que durant el curs, mantenir l’ordre dels àpats, anar a dormir també sempre a la mateixa hora...

Per altra banda, és bo, una setmana o deu dies abans de tornar a les files, començar a recuperar els horaris que tenim en marxa durant el curs; començar a avançar l’hora de llevar-se, perquè no hi hagi un salt tan gran el dia d’inici d’escola, començar a repassar els continguts dels llibres o la matèria que pertocarà aquest any, encara que només sigui una estona a la tarda, reforçar les coses que s’estan fent bé durant l’estiu i expressar el desig de que no es trenquin a partir de setembre.

Pel que fa als fills, els pot ser útil començar a recuperar el contacte, si l’han perdut durant l’estiu, amb els companys d’escola. Compartir les angoixes o la simple mandra de tornar a començar, amb els altres, ajuda sempre a fer-ho més lleuger.

 

Maria Gràcia Cornellà Font.

Psicòloga.